Kotikissa


Lyhytkarvainen mustavalkoinen kotikissanaaras Laku

Kotikissoja ovat kaikki ne kissat, joita ei ole rekisteröity - niin maatiaiset kuin sekarotuisetkin. Suomen kissoista suurin osa on kotikissoja, joskaan tarkkaa kotikissojen lukumäärää ei pystytä sanomaan.

Ruotsi: Huskatt, bondkatt, blandraskatt
Englanti: Domestic cat, mixed-breed cat

Kotikissoja on ollut Suomessa kautta aikojen. Kotikissa voi olla joko maatiainen, useamman rodun sekoitus tai kahden rekisteröidyn, keskenään samanrotuisen kissan rekisteröimätön jälkeläinen. Maatiainen kuitenkin on Suomen oma aikojen saatossa kehittynyt "rotu", johon ei ole sekoittunut muita rotuja.

Kotikissa voi olla niin lyhyt- kuin pitkäkarvainenkin. Pentueisiin voi syntyä myös molempia karvanpituuksia, mikäli vanhemmat niitä periyttävät. Pitkäkarvaisia kotikissoja kuulee toisinaan kutsuttavan angorakissoiksi, mutta tämä on virheellinen nimitys, sillä angora on oma rotunsa (turkkilainen angora). Joskus pitkäkarvaisia kotikissoja kuulee virheellisesti nimitettävän myös norjalaisiksi metsäkissoiksi tai puolinorskeiksi. Norjalainen metsäkissa on oma rotunsa ja rodun edustajalla on aina rekisteripaperit. Puolinorski puolestaan ei tarkoita mitään. Tällaiset nimitykset onkin syytä unohtaa. Miksi emme kutsuisi upeita kotikissojamme ihan rohkeasti kotikissoiksi?

On myös hyvä muistaa, että maatiaiskissakin voi olla pitkäkarvainen - ilman että siihen on sekoittunut mitään muuta rotua. Pitkäkarvaisen kotikissan omistajana olen tottunut vastailemaan kysymyksiin kissani rotutaustasta. Monet ihmiset ovat todella ihmeissään, kun kerron kissani olevan maatiainen, ei rotusekoitus.

Luonteeltaan kotikissa voi olla oikeastaan mitä vain. Luonteeseen vaikuttavat kissan vanhempien luonteet, mutta myös kissan kokemukset. Jos kissanpentu erotetaan emostaan ennen 12 viikon ikää, sille voi kehittyä erilaisia ei-toivottuja luonteenpiirteitä helpommin kuin luovutusikäisenä (= 12-viikkoisena) uuteen kotiin muuttaneelle kissalle. Kotikissa on aina yllätyspaketti! Suurin osa kotikissoista on mitä ihanimpia otuksia: ne rakastavat olla omien ihmistensä lähellä ja ovat hyvin helliä, iloisia, leikkisiä ja kissamaisia.

Perusluonteeltaan kotikissan voisi sanoa olevan älykäs, aktiivinen, energinen ja kaikkeen osallistuva. Valtaosa kotikissoista osallistuu kaikkiin kodin askareisiin. Mikäli haluat hiljaisen ja rauhallisen kissan, kotikissa ei todennäköisesti ole oikea valinta. On myös muistettava kotikissojen todella olevan älykkäistä otuksia. Ne vaativat aivojumppaa tai tapetit alkavat pian lähteä seinistä ja irtaimisto on palasina. Kun kotikissan energisyys ja älykkyys osataan huomioida, on kotikissa mitä parhain lemmikki.

Pitkäkarvainen kotikissa ei suoriudu turkkinsa hoitamisesta yksin. Se vaatii harjausta vähintään kerranviikossa, yleensä useamminkin. Yksi omista pitkäkarvaisista kotikissoistani on harjattava päivittäin, muuten turkkiin muodostuu pahoja takkuja. Pitkäkarvainen kotikissa vaatii aika ajoin myös kunnollisen pesun. Pitkäkarvaisen kotikissan turkin laittaminen näyttelykuntoon vaatii yhden oman kissani kohdalla vähintään viiden tunnin työn. Pitkäkarvainen kotikissa ei siis ole laiskan ihmisen lemmikki.

Lyhytkarvaiselle kotikissalle riittää useimmiten harjaaminen karvanlähtöaikaan silloin tällöin. Lyhytkarvaisen kotikissan turkki vaatii pesua harvemmin kuin pitkäkarvaisen kotikissan turkki. Poikkeuksen tekevät kuitenkin näyttelyissä käyvät lyhytkarvaiset kotikissat, jotka yleensä pestään ennen näyttelyä.

Kotikissoilla ei ole olemassa samanlaista rotumääritelmää eli standardia kuin rotukissoilla. Näin ollen kotikissat voivat olla pieniä tai suuria, siroja tai vantteria, mitä tahansa. Myös kaikki rotukissojen värimuunnokset ovat mahdollisia kotikissoilla, joskin suomalaisilla maatiaiskissoilla ei kaikkia näitä muunnoksia tavata. Suomessa kotikissojen yleisimmät värimuunnokset ovat ruskeatiikeri(valkoinen), ruskeatabby(valkoinen), mustavalkoinen sekä kilpikonna(valkoinen).

Kotikissa sopii ihmiselle, joka haluaa mukavan peruskissan. Vaikka kotikissat hankintahinnaltaan ovat usein hyvin edullisia - joskus valitettavasti jopa täysin ilmaisia - on hyvä pitää mielessä, että niiden hoitaminen maksaa saman verran kuin minkä tahansa kissan hoitaminen. Laadukas ruoka sekä perusterveydenhuolto kuuluvat myös kotikissan elämään.


Pitkäkarvainen mustavalkoinen kotikissauros Peku

©Tabby 2013, tekstin luvaton julkaiseminen kielletty