Kotikissojen värit


Ruskeatäplikäs kotikissanaaraspentu Ninja

Kotikissoja on todella monen värisiä, värimuunnoksia on nimittäin satoja. Periaatteessa kotikissoilta löytyvät kaikki samat värimuunnokset kuin rotukissoilta, mutta jotkin niistä ovat kotikissoilla hyvin harvinaisia. Suomalaisista maatiaiskissoista puhuttaessa yleisimpiä värimuunnoksia ovat mustavalkoinen, ruskeatiikeri ja ruskeatiikerivalkoinen, ruskeatabby ja ruskeatabbyvalkoinen sekä kilpikonna ja kilpikonnavalkoinen. Aikoinaan valkoinen on ollut myös erittäin yleinen värimuunnos suomalaisilla maatiaiskissoilla, mutta enää se ei ole ihan niin tavallinen.

Eri värimuunnosten yleisyys vaihtelee paikkakunnittain. Esim. täällä Lohjalla on todella runsaasti mustavalkoisia ja erilaisia hopeakissoja, kun taas Porvoossa on paljon kilpikonnaväritteisiä kissoja. Lohjalla punaiset kissat ovat kohtalaisen harvinaisia, mutta esim. Jyväskylässä ne ovat todella yleisiä.

Kissojen väreihin liittyy myös joitakin uskomuksia.
Kaikki kilpikonnaväritteiset kissat ovat naaraita. Tämä väite pitää paikkansa. Kilpikonna on sukupuolisidonnainen värimuunnos ja vain noin yksi tuhannesta kilpikonnaväritteisestä kissasta on uros - ja tämäkin on yleensä steriili.
Kaikki punaiset kissat ovat uroksia. Tämä väite ei pidä paikkansa. On toki yleisempää, että punainen kissa on uros, mutta punainen ei ole samalla tavalla sukupuolisidonnainen värimuunnos kuin kilpikonna.
Valkoiset kissat ovat albiinoja. Tämä väite ei pidä paikkansa. On olemassa kyllä albiinokissoja, mutta ne ovat hyvin harvinaisia. Albiinokissalta puuttuu väripigmentti kokonaan. Tämän vuoksi niillä on punaiset silmät. Kaikki valkoiset kissat eivät kuitenkaan ole albiinoja.
Valkoiset kissat ovat usein kuuroja. Tämä väite pitää osittain paikkansa. Valkoiset kissat ovat ehkä muita useammin kuuroja, mutta kuurous liittyy lähinnä siniseen silmien väriin yhdistyneenä valkoiseen turkkiin. Sinisilmäinen valkoinen kissa on muita valkoisia kissoja todennäköisemmin kuuro - mutta on myös normaalisti kuulevia sinisilmäisiä valkoisia kissoja. Erivärisilmäisen valkoisen kissan sinisen silmän puoleinen korva voi olla kuuro.

Tiesitkö tämän?
Yksiväriset mustat kotikissat, joilla ei ole lainkaan valkoista turkissaan, ovat hyvin harvinaisia. Mustia kissoja hävitettiin keskiajalla paholaisen kätyreinä ja noitien apureina. Musta kissa saattoi kuitenkin säilyttää henkensä, mikäli sillä oli valkoinen laikku turkissaan. Silloin kissan katsottiin olevan vähemmän paha, koska se oli "enkelin koskettama".

Valkoinen kissa voi olla geneettisesti joko valkoinen tai valkolaikku, jonka valkoiset laikut peittävät kaiken värin alleen. "Valkoinen valkolaikku" voi saada hyvinkin yllättävän värisiä jälkeläisiä, sillä etenkin kotikissojen kohdalla tiedetään harvoin, mitä värejä tällaisen kissan taustalla on.

Yksiväriset
Yksiväriset kotikissat ovat - kuten arvata saattaa - yksivärisiä. Valkoisia, mustia, sinisiä (tai harmaita, kuten sinisiä kissoja kansankielellä kutsutaan), joskus tulee vastaan myös yksivärisiä punaisia. Niin hassulta kuin se tuntuukin, myös kilpikonnaväritteiset kissat luetaan yksiväristen kategoriaan.

Kilpikonnaksi sanotaan kissaa, jonka turkissa on sekaisin tai laikkuina punaista ja mustaa. Sinikilpikonna puolestaan on kilpikonna diluutiomuoto eli laimentuma. Sen turkissa on sekaisin tai laikkuina sinistä (harmaata) ja cremeä (toffeenväriä).

Usein yksivärisillä kotikissoilla on muutamia valkoisia karvoja. Mikäli valkoista on vähemmän kuin peukalonpään kokoinen alue, kissa katsotaan silti yksiväriseksi. Jos valkoista on enemmän, kissa on valkolaikku.


Musta lyhytkarvainen kotikissanaaras Vilma

Kuviokissat
Kotikissoilla on neljää erilaista kuviointia: klassinen tabby, tiikeri, täplikäs ja ticked tabby. Näistä viimeisenä mainittu on kotikissoilla erittäin harvinainen ja sitä ei maatiaiskissoilla juurikaan tavata. Kaikista kuviokissoista voidaan myös käyttää yhteisnimitystä tabbykissat.

Klassinen tabby on suurikuvioisin kuviokissa. Sillä on kyljissään suuret pyöreät kuviot. Selässä on raidat, usein lapaluiden kohdalla on perhoskuvio. Häntä ja jalat ovat raidalliset, vatsa täplikäs. Otsassa on kaikille kuviokissoille tunnusomainen M-kirjainta muistuttava kuvio. Klassinen tabby voi yhdistyä mihin tahansa väriin paitsi valkoiseen. Suomessa yleisimpiä ovat ruskeatabbyt ja kilpikonnatabbyt sekä näiden valkolaikkumuunnokset.


Rusketabbyvalkoinen lyhytkarvainen kotikissauros Repe

Tiikeriksi sanotaan kuviokissaa, jonka kuviot ovat raitoja. Kylkien lisäksi myös häntä ja jalat ovat raidalliset. Vatsa on täplikäs ja otsasta löytyy kuviokissoille tyypillinen M-kirjainta muistuttava kuvio. Tiikeri voi yhdistyä mihin tahansa väriin, ei kuitenkaan valkoiseen. Suomessa yleisimpiä ovat ruskeatiikeri, punatiikeri ja kilpikonnatiikeri sekä näiden valkolaikkumuunnokset.


Cremetiikerivalkoinen lyhytkarvainen kotikissauros Mikko

Täplikäs on kissa, jonka kyljissä on kuin peukalolla painettuja täpliä. Täplikäs voi olla geneettisesti joko täplikäs tai tiikeri. Jälkimmäisessä tapauksessa on kyseessä kissa, jonka raidat vain ovat katkenneet. Jalat ja häntä ovat raidalliset, vatsa täplikäs. Myös täplikkään kissan otsassa on kuviokissoille ominainen M-kirjainta muistuttava kuvio. Täplikäs voi yhdistyä mihin tahansa väriin, muttei valkoiseen. Täplikkäät ovat Suomessa kohtalaisen yleisiä, yleisimmät muunnokset ovat ruskeatäplikäs ja kilpikonnatäplikäs sekä näiden valkolaikkuversiot.


Ruskeatäplikäs pitkäkarvainen kotikissaurospentu Traks

Ticked tabbylla ei varsinaisesti näy kuvioita, mutta sen jokainen yksittäinen karva on raidallinen. Ticked tabbyja rotukissoja ovat mm. abessinialaiset ja somalit. Suomalaisilla maatiaiskissoilla ei tätä kuviointia juurikaan tavata. Ticked tabby voi olla myös valkolaikku.

Hopeakissat
Hopeakissoiksi kutsutaan sellaisia kissoja, joiden turkki on juuresta lähes valkoinen ja karvan kärjestä muun värinen. Hopeakissa voi olla joko kuviokissa (klassinen tabby, tiikeri, täpliksä tai ticekd tabby) tai yksivärinen, jolloin sitä kutsutaan savuksi (esim. mustasavu, kilpikonnasavu). Myös shaded -väritteiset kissat ovat hopeakissoja, mutta shaded -muunnoksia ei tavata suomalaisilla maatiaiskissoilla. Hopeakissat ovat Suomessa paikoittain melko yleisiä, yleisimpiä lienevät hopeatabby, -tiikerit ja -täplikkäät, kilpikonnahopeatabby, -tiikeri ja -täplikkäät, mustasavut ja kilpikonnasavut sekä näiden valkolaikkumuunnokset.


Sinihopeatiikerivalkoinen lyhytkarvainen kotikissanaaras Heikki


Mustasavu lyhytkarvainen kotikissaurospentu Manu

Naamiokissat
Suomalaisilla maatiaiskissoilla ei tavata naamioväritystä, mutta esim. Thaimaassa naamioväritys kuuluu paikallisten maatiaiskissojen värimuunnoksiin. Suomessakin on jonkin verran naamiokotikissoja, mutta nämä ovat aina kotikissoja, eivät maatiaiskissoja.

Naamiokissalla on luonnonvalkoinen vartalo ja väriä on kissan kasvoissa, jaloissa ja hännässä. Syntyessään naamiokissat ovat valkoisia ja pennut ovatkin hyvin hauskannäköisiä kun väritys alkaa kehittyä. Naamiokissalla on aina siniset silmät. Yleisimmät naamioväritykset kotikissoilla lienevät ruskeanaamio ja sininaamio. Yksi hauskimmista on kilpikonnanaamio. Naamioon voi myös yhdistyä kuvio, esim. ruskeatabbynaamio. Naamiokotikissat voivat olla myös valkolaikkuja.


Sininaamio lyhytkarvainen kotikissauros Nuppu

Valkolaikut
Valkolaikuiksi sanotaan kissoja, joilla on turkissaan valkoisia laikkuja muun värisellä pohjalla. Valkolaikkuja on kolme eri muotoa. Bicolor on kissa, jonka turkissa on kaikkein vähiten valkoista. Valkoista on kuitenkin oltava vähintään peukalonpään kokoinen alue. Hyvin yleistä on, että bicolorilla on jaloissaan valkoiset sukat ja hansikkaat ja kaulassaan valkoinen kaulalappu.


Mustavalkoinen lyhytkarvainen kotikissanaaras Laku

Harlekiini on kissa, jonka turkissa on valkoisella pohjalla värillisiä laikkuja. Harlekiinit ovat poikkeuksetta hyvin hauskannäköisiä kissoja. Persoonallisimmat väritykset löytyvät juuri harlekiineilta.


Musta harlekiini lyhytkarvainen kotikissauros Ässä

Van puolestaan on sellainen valkolaikkukissa, jonka turkista suurin osa on valkoista, Värillisiä laikkuja on vain päässä, kyljissä ja/tai hännässä. Vaneilla näyttää usein olevan hauska baskeri päässään. Vanit ovat valkolaikuista harvinaisimpia.


Hopeatabby van lyhytkarvainen kotikissanaaras Linda

Valkolaikku on mikä tahansa kissa, jolla on turkissaan valkoista. Turkin värilliset osat voivat olla kuviottomia tai kuviollisia. Tavallisimmat valkolaikut lienevät mustavalkoinen, kilpikonnavalkoinen, ruskeatiikerivalkoinen ja ruskeatabbyvalkoinen.

 

©Tabby 2013, tekstin luvaton julkaiseminen kielletty