Lyhytkarvainen maatiaiskissa


Lyhytkarvainen ruskeatäplikäs maatiaiskissanaaras Ninja

Lyhytkarvainen versio on suomalaisista maatiaiskissoista ehdottomasti yleisin. Usein lyhytkarvaisen maatiaiskissan turkki on hieman karkea ja vettä hylkivä. veden hylkiminen onkin ollut tärkeä ominaisuus turkille, sillä maatiaiskissat ovat alkujaan työkissoja ja ne ovat olleet ulkona säällä kuin säällä. Kuten me kaikki tiedämme, Suomen sääolosuhteet ovat melko vaihtelevat. Ohuella turkilla ei suomen syksyssä ja talvessa pärjää. Siksi suomalaiselle maatiaiskissalle onkin kehittynyt kohtalaisen paksu turkki.

Rakenteeltaan lyhytkarvaiset maatiaiskissat ovat pääasiassa hieman tanakoita. Pää on usein pyöreä. Häntä on vartaloon nähden lyhyt tai keskimittainen. Lyhytkarvaisten maatiaiskissojen rakenne vaihtelee hieman paikkakunnasta riippuen ja joillain alueilla Suomessa saattaa olla hyvinkin sirolinjaisia maatiaiskissoja. Jollakin toisella alueella taas tavataan erittäin vantteria maatiaiskissoja.

Suomalaisen lyhytkarvaisen maatiaiskissan värimuunnoksiin eivät kuulu naamiovärit eivätkä shaded -hopeamuunnokset. Jonkin näistä värityksistä omaava suomalainen kotikissa on poikkeuksetta sekarotuinen. Sen sijaan esim. Venäjällä ja Thaimaassa naamioväritys kuuluu myös paikallisten maatiaiskissojen luonnollisiin värimuunnoksiin.


Lyhytkarvainen musta harlekiini maatiaiskissauros Ässä

©Tabby 2013, tekstin luvaton julkaiseminen kielletty