Pitkäkarvainen maatiaiskissa


Pitkäkarvainen mustavalkoinen maatiaiskissauros Peku

Puolipitkä- ja pitkäkarvaisista maatiaiskissoista käytetään yleisesti yhteisnimitystä pitkäkarvainen maatiaiskissa. Suomessa on pitkäkarvaisia maatiaiskissoja, jotka ovat puhtaita maatiaiskissoja ilman rotukissataustaa. Omista kissoistani Peku on tästä loistava esimerkki. Pekun taustalla ei ole mitään rotukissaa eikä Peku myöskään ulkonäöltään muistuta ainuttakaan rotukissaa.

Pitkäkarvaisten maatiaiskissojen turkki on yleensä erittäin säänkestävä. Se hylkii vettä ja kissaa pestessä turkki onkin haasteellista saada kastumaan kunnolla. Lyhytkarvaisten maatiaiskissojen tapaan pitkäkarvaiset maatiaiskissat ovat alkujaan työkissoja. Hiiriä on ikävä pyydystää, jos turkki on läpimärkä. Niinpä turkki on aikojen saatossa kehittynyt sellaiseksi kuin se on. Pitkäkarvaisilla maatiaiskissoilla on yleensä myös paksu pohjavilla varsinkin talvisin. Paksu pohjavilla eristää lämpöä tehokkaasti ja monet pitkäkarvaiset maatiaiskissat ulkoilevat mielellään myös pakkassäässä. Lumikaan ei ole este näille kissoille. Yleensä turkki kehittyykin kunnolla vain jos kissa ulkoilee ympäri vuoden.

Rakenteeltaan pitkäkarvaiset maatiaiskissat ovat usein hieman tanakampia kuin lyhytkarvaiset maatiaiskissat. Toki löytyy myös hyvin siroja naaraita, mutta ne ovat harvinaisempia. Myös pitkäkarvaisen maatiaiskissan pää on muodoltaan pyöreä ja häntä vartaloon nähden lyhyt tai keskimittainen. Häntä on usein tuuhea puuhka, mutta on myös niitä pitkäkarvaisia maatiaiskissoja, joilla ei ole hännässään liehuvia pitkiä karvoja.

Suomalaisen pitkäkarvaisen maatiaiskissan värimuunnoksiin eivät kuulu naamiovärit eivätkä shaded -hopeamuunnokset. Jonkin näistä värityksistä omaava suomalainen kotikissa on poikkeuksetta sekarotuinen. Sen sijaan esim. Venäjällä ja Thaimaassa naamioväritys kuuluu myös paikallisten maatiaiskissojen luonnollisiin värimuunnoksiin.


Pitkäkarvainen ruskeatiikeri kotikissanaaraspentu Hertta


Pitkäkarvainen ruskeatäplikäs kotikissaurospentu Traks


Pitkäkarvainen ruskeatäplikäsvalkoinen kotikissanaaras Lula

©Tabby 2013, tekstin luvaton julkaiseminen kielletty