Pitkäkarvaisen kotikissan turkinhoito


Pitkäkarvainen mustavalkoinen kotikissauros Monni

Pitkäkarvaiset kotikissat ovat todella kauniita, mutta vain jos niiden turkinhoitoon jaksetaan panostaa. Jo ennen pitkäkarvaisen kotikissan hankintaa on hyvä ottaa huomioon, että söpö karvapallo pysyy söpönä ja näyttävänä vain kohtalaisen kovalla työllä. On toki olemassa yksilöitä, joiden turkki on keskimääräistä helppohoitoisempi.

Pitkäkarvainen kotikissa on harjattava vähintään kerran viikossa, yleensä kuitenkin kerran päivässä. Harjaaminen poistaa irtokarvat ja minimoi niiden määrän kissan suolistossa. Harjaaminen myös ennaltaehkäisee takkuja. Takut on helpoin selvittää niiden ollessa pieniä. Jokaiselle pitkäkarvaiselle kotikissalle tulee joskus pieniä takkuja vaikka kuinka tunnollisesti harjaisi. Takkuja ei kannata lähteä repimään irti kammalla, sen seurauksena kissalla on pian kaljuja läikkiä takkujen paikalla. Suosittelen avaamaan takut ensin varovasti sormilla ja vasta sitten kampaamaan varovasti. Pahat takut kannattaa suosiolla leikata saksilla - mutta varo ettet vahingossa leikkaa kissan ohutta ja herkkää ihoa.

Turkinhoitovälineiksi pitkäkarvaiselle kotikissalle tarvitaan pyöriväpiikkinen kampa, metallikampa, pieni metallipiikkinen karsta sekä jonkinlainen harja. Itse olen havainnut hyväksi kissanmuotoisen ZoomGroom -kumiharjan. On kissan turkista ja turkinhoidosta vastaavan ihmisen mieltymyksistä kiinni, minkälainen harja on kullekin kissalle sopivin. Käytössä hyväksi on koettu myös toisenlainen kumipiikkinen harja, hieman ZoomGroomia vastaava.

Pitkäkarvainen kotikissa on suositeltavaa pestä silloin tällöin vaikkei kissa kävisi näyttelyissä. Pesun tarpeen huomaa turkin rasvoittumisesta. Pesty turkki pysyy helpommin takuttomana kuin pesemätön. Liian usein ei kuitenkaan kannata innostua kissaa pesemään, sillä kissan iho voi kuivua liiallisesta pesusta.

Pesemiseen riittää perusshampoo, mutta suosittelen käyttämään eläintarvikeliikkeiden myymiä tuotteita. Tuotteiden laadulla on nimittäin suora yhteys pesutulokseen. On fiksua valita erityisesti pitkäkarvaisille tarkoitettu shampoo. Jos kissa käy myös näyttelyissä, olisi vähintäänkin toivottavaa, että pesu onnistuisi hyvin. Omalle kissalle sopivin shampoo löytyy vain kokeilemalla. Omat pitkäkarvaiset kotikissani pesen vuorotellen muutamalla eri shampoolla, sillä saman shampoon käyttäminen useita kertoja peräkkäin jostakin syystä näyttää latistavan etenkin kaikkein pitkäkarvaisimman kissan turkin.

Shampoo pitää huuhdella todella huolellisesti pois turkista! Muuten turkki jää tahmeaksi ja iho alkaa hilseillä. Vettä ei saisi joutua kissan korviin, joten pään pesua on ehkä syytä välttää.

Mikäli kissan turkkia on vaikea saada kastumaan kunnolla, voi seuraava niksi auttaa. Kampaa kissan turkkiin harvalla metallipiikkisellä kammalla hieman Fairya ennen turkin kastelua. Sen jälkeen kastele turkki - toimii ainakin oman pitkäkarvani kohdalla todella tehokkaasti. Jos turkki on kovin rasvainen, sen voi pestä Fairylla. Fairy poistaa rasvaa hyvin ja myös monien rotukissojen turkki pestään Fairylla ennen näyttelyä.

Hoitoaine voi olla joko hyvä tai huono asia - riippuu täysin kissasta. Omille pitkäkarvaisille kotikissoilleni en koskaan käytä hoitoainetta, mutta tiedän monia pitkäkarvaisia kotikissoja, joiden turkkiin on ehdottomasti käytettävä hoitoainetta. Hoitoaineen tarpeellisuus kuuluu siis niihin asioihin, jotka selviävät vain kokeilemalla.

Turkin voi pesun jälkeen kuivata hiustenkuivaajalla tai antaa kuivua itsestään riippuen siitä, mitä mieltä kissa on hiustenkuivaajasta. Kuivaajaa käytettäessä on ehdottomasti muistettava varoa, ettei kissan herkkä iho pala! Mikäli turkin antaa kuivua itsestään, se takkuuntuu helpommin ja jää myös helposti kiharaksi. Turkin kuivuminen vie useita tunteja. Itsestään kuivuvaa turkkia on muistettava harjata puolen tunnin välein takkuuntumisen estämiseksi. Älä kuitenkaan harjaa liian kovasti, märkä karva rikkoontuu helpommin kuin kuiva. Itsestään kuivuvasta turkista saa pöyheämmän kun turkkia harjailee kuivumisen aikana hellästi vastakarvaan.

En suosittele käyttämään Furminatoria pitkäkarvaiselle kotikissalle. Sillä saa nimittäin jopa muutamalla varovaisella vedolla kissan turkkiin kaljuja laikkuja - etenkin jos kissan turkki on villava.

Muistathan, että nämä tiedot perustuvat omiin kokemuksiini. On olemassa erilaisia pitkäkarvaisia kotikissoja ja parhaiten juuri omalle kissalle sopivat turkinhoitoniksit löydät vain kokeilemalla.

©Tabby 2013, tekstin luvaton julkaiseminen kielletty